Menu

Kaikki rallista

Tervetuloa rallin kiehtovaan maailmaan! Suomalaiset ovat tunnetusti moottoriurheilua rakastavaa kansaa ja lajeista rallilla on erityinen paikka sydämissämme. Rallia ajetaan monipuolisessa maastossa, mikä lisää lajin jännitystä. Sivustomme tarjoaa sinulle uutisia kaikesta ralliin liittyvästä. Jos olet ennestään rallifani, tai haluat saada lisää tietoa, kannattaa jatkaa lukemista.

Monipuolinen tietopaketti rallista

Sivustomme tarjoaa monipuolisen tietopaketin rallista. Voit lukea mielenkiintoisia juttuja kaikesta ralliin liittyvästä. Tarkemmassa katsastuksessa ovat esimerkiksi nykyiset ja menneet suomalaiset rallikuskit ja heidän saavutuksensa. Voit esimerkiksi lukea kuljettajien kuninkaasta Tommi Mäkisestä ja uusista tulokkaista, kuten Kalle Rovanperästä ja Esapekka Lapista.

Lisäksi tarjoamme syvällisen katsauksen eri rallikisoihin, mukaan lukien SM-ralli, joka on kovatasoisin ja arvostetuin rallisarja Suomessa. Voit myös lukea muista tarjolla olevista sarjoista Suomessa sekä jokamiesluokan rallikisoista. Sivulta löydät myös kattavan jutun siitä, minkälaista rallin ajaminen on jääradalla – niin katsojan kuin kuljettajankin näkökulmasta.

Rallikisat Suomessa

Suomessa voi ajaa kilpaa useissa eri luokissa ja kilpailuissa. Rallin SM-sarja on suomalaisen autourheilun huippusarja. Sen luokat jaetaan kaksi- ja nelivetoisiin autoihin, erikseen kuljettajille ja kartanlukijoille. Suomenmestaruuksia on siis jaossa neljässä eri luokassa, useille eri autoille. Lisäksi on jaossa yksi yhteinen tiimimestaruus.

SM-rallin kausi alkaa tammikuussa Arctic Lapland Rallyllä Rovaniemellä. Kyseinen kisa käydään luonnollisesti varsin arktisissa olosuhteissa. Kausi jatkuu ympäri Suomen aina syyskuuhun saakka ja osakilpailuja on yleensä seitsemän. Sääolosuhteista johtuen useimmat osakilpailut järjestetään keväällä ja kesällä. SM-rallia voi seurata myös television välityksellä.

Jokamiesluokan ralli

Jokamiesluokan ralli on autourheilulaji, joka nimensä mukaisesti sopii joka miehelle – tai naiselle. Laji pyritään pitämään edullisena, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua. Radalla nähdään yleensä joko takamoottorisia VW Kuplia ja Fiateja, joten jokamiesluokan ralli on varsin hauskaa katsottavaa! Ralli on AKK-Motorsport ry:n alainen autourheilulaji.

Jokamiesluokan rallista tekee mielenkiintoisen se, että kilpailun jälkeen kisa-auto pitää myydä, jos siitä tehdään tarjous. Autoja voivat ostaa niin kanssakilpailijat kuin muutkin henkilöt. Kaikki kilpailijat sitoutuvat tähän sääntöön kisaan lähtiessään. Autojen kilpailumyyntihinta on 1 400 euroa. Lisää jokamiesluokan rallin mielenkiintoisia yksityiskohtia voit lukea sivustoltamme.

Olennainen osa rallia on luonnollisesti juuri autot. Autot voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan: kaksi- ja nelivetoisiin. Varsinkin jokamiehenluokassa on vaikka minkälaisia autoja. Se, mikä on paras ralliauto, on tietenkin monilta osin mielipidekysymys. Jos kuitenkin haluat nähdä parhaita autoja listattuna, löydät artikkelin sivuiltamme

Suomalaiset rallikuskit

Useat suomalaiset rallikuskit ovat nousseet myös maailman huipulle osallistumalla rallin maailmanmestaruuskisoihin. Suomalaiset kuljettajat ovat voittaneet yhteensä jopa 14 maailmanmestaruutta. Vuoden 1979 ensimmäisestä kuljettajien mestaruuskilpailusta lähtien jopa seitsemän eri suomalaista on voittanut rallin maailmanmestaruuden. Osakilpailuvoittojen määrässä suomalaiset jäävät ainoastaan ranskalaisten jälkeen.

Suomalaisia maailmanmestareita ovat muun muassa Markku Alén, Ari Vatanen ja Marcus Grönholm. Grönholm on kaksinkertainen maailmanmestari, joka on saavuttanut kaikista suomalaisista eniten MM-osakilpailuvoittoja. Hänet muistetaan lukuisten voittojen lisäksi hauskoista, erittäin suorista kommenteistaan. Kattavamman kuvan rallin suomalaisista kuljettajista voit lukea sivuiltamme.

Rallikuninkaat 80- ja 90-luvuilla

Kaksi suomalaista kuljettajaa dominoi rallin MM-sarjaa 80-luvun lopussa ja koko 90-luvun ajan. Toinen näistä kuljettajista on Juha Kankkunen. Hän on todellinen legenda, joka on voittanut mestaruuden jopa neljä kertaa – kolmen eri tallin riveissä. Samaan ei ole pystynyt kukaan muu rallin historian aikana.

Suomalaisen rallin kuninkaana nähdään kuitenkin usein Tommi Mäkinen. Mäkinen on nelinkertainen maailmanmestari. Mestaruuksista tekee vielä erityisempiä se, että ne on voitettu peräkkäisinä vuosina. Mäkinen on siis neljänä peräkkäisenä kautena ollut rallin kiistaton kuningas. Lisää hänen huikeasta urastaan voit lukea sivustomme kattavasta artikkelista.

Tulevaisuuden rallitoivot

Vaikka Suomi voi ylpeillä monella jo uransa lopettaneella rallitähdellä, näyttää myös lajin tulevaisuus varsin valoisalta. Jos sinua kiinnostavat nuoret, rallin maailmanmestaruudesta nykyisin ajavat Kalle Rovanperä ja Esapekka Lappi, kannattaa heitä käsitteleviin artikkeleihin tutustua kotisivuillamme. Esapekka Lappi on uutena kilpailijana saavuttanut jo voittoja rallin maailmanmestaruuskiertueella.

Kalle Rovanperä taas on entisen rallikuljettaja Harri Rovanperän poika, minkä vuoksi voimmekin toivoa, että pojasta polvi vielä paranee. Kalle Rovanperä aloitti ajamisen erittäin varhain, jo ennen kuin hänellä oli varsinaisesti hallussaan ajokortti. Rovanperä keskittyy rallin maailmanmestaruussarjan 2-luokkaan, mutta on kokeillut siipiään myös maailmanmestaruussarjassa.

Ralli on helposti kaikkien saatavilla

Ralli on nykyään helposti kaikkien saatavilla, sillä lajin seuraaminen televisiosta on varsin vaivatonta. SM-rallin osakilpailut televisioidaan kotimaisen rallin ystäville. Rallin kuninkuuskisaa, maailmanmestaruussarjaa, taas voi seurata Neloselta täysin ilmaiseksi. Nelosen Ruutu+-palvelusta taas löytyy maksua vastaan huomattavasti laajempi kattaus erilaisia tähtihetkiä rallin MM-sarjasta.

Televisiosta voi seurata rallin jännittäviä vaiheita, kuten jääradalla ajamista. Jääradalla ajaminen onkin todella haastavaa, sillä se eroaa normaalista rallimaastosta. Jos sinua kiinnostaa, miten esimerkiksi Rovaniemen SM-rallin osakilpailu käydään jäisissä olosuhteissa, tai minkälaista ylipäätään on ajaa jääradalla, kannattaa aiheesta lukea lisää sivustoltamme.

Kaikki rallista

Sivustomme tarjoaa todella kattavan tietopaketin rallista ja löydät täältä taatusti vastauksen moniin ralliaiheisiin kysymyksiin. Voit lukea sivuiltamme laajemmin esimerkiksi seuraavista aiheista: erilaiset autot, suomalaiset kuljettajat sekä rallikisat niin Suomessa kuin maailmalla. Tervetuloa siis tutustumaan eri aiheisiin ja uppoutumaan syvemmälle rallin kiehtovaan maailmaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *