Menu

Rallin seuraaminen televisiosta

Rallilla on takanaan pitkä historia. Ensimmäiset viralliset autokilpailut järjestettiin Ranskassa 1900-luvun vaihteessa, jonka jälkeen idea levisi Ison-Britannian kautta muualle Eurooppaan, ja päätyi lopulta myös Ruotsiin ja Suomeen. Vaikka rallin suosio onkin laskenut jonkin verran 2010-luvun aikana, seurataan lajia edelleen aktiivisesti ympäri maailman. Tässä artikkelissa keskitymmekin hieman tarkemmin rallin seuraamiseen televisiosta.

Television rallikanavat

Televisiosta rallia näytetään pääasiassa maksullisilla urheilukanavilla, joihin voi ostaa erilaisia laajennusosia esimerkiksi vain jalkapalloon – tai tässä tapauksessa ralliin ja moottoriurheiluun. Yle osti hiljattain oikeudet MM-sarjan suoratoistoon vuosiksi 2019 ja 2020, eli innokkaimmat fanit eivät joudu tällöin maksamaan ylimääräistä seuratakseen suomalaisten menestystä suosikkilajissaan. Mikä parasta, kisat voi katsoa uusintana Areenasta.

Jos katsoja haluaa tukea maksullisia kanavia, ja puhelinliittymä sattuu olemaan Elisalla tai Saunalahdella, kannattaa hänen hyödyntää Elisa Viihteen tarjoamat huippulaadukkaat teräväpiirtokanavat. Kyseiset kanavat saadaan näkyviin omaan televisioonsa vain muutamalla napin painalluksella ja rallin lisäksi penkkiurheilua rakastavat voivat seurata myös muita moottoriurheilulajeja, jääkiekkoa tai pallopelejä kuten esimerkiksi jalkapalloa, tennistä tai koripalloa.

Urheilu-uutiset

Jos itse kilpailun seuraaminen ei esimerkiksi töiden, opiskeluiden tai muiden menojen takia onnistu, tulokset voi tarkastaa myöhemmin saman illan urheilu-uutisista. Urheilu-uutisia näytetään esimerkiksi MTV3-kanavan Tulosruudun toimesta päivittäin, maanantaista sunnuntaihin, ja osa tuloksista päätyy myös illan pääuutisiin. Ylelläkin näytetään urheilu-uutisia säännöllisesti ja rallikisojen tulokset ovatkin yksiä kanavan seuratuimmista kategorioista.

Sosiaalinen media

Televisiota katsotaan koko ajan vähemmän ja joissain suomalaiskodeissa tv on jo korvattu täysin tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla. Tämä tarkoittaa sitä, että myös itse kilpailuja toistetaan suorana enemmän internetissä kuin televisiossa. Netin tunnetuimpia rallin suoratoistopalveluita ovatkin Ruutu+, Red Bull TV ja Yle Areena, ja joskus kilpailuja näytetään myös Iltalehden live-puolella.

Moni rallitalli ylläpitää omia sosiaalisen median profiilejaan. Esimerkiksi Facebook tai Twitter on loistava palvelu yksityishenkilöiden ja tallien tulosten ja kisojen mainostamiseen, sillä siellä voi kuvien ja tekstipäivityksien lisäksi myös pitää live-lähetyksiä. Jos kilpailuja haluaa seurata livenä, mutta mieluummin kuvien tai yksittäisten klippien kautta, kannattaa suunnata Instagramiin ja toisinaan myös Snapchatiin.

Rallin televisiohistoria

Rallia aloitettiin näyttämään televisiossa 1950-luvun paikkeilla, muttei kuitenkaan vielä Suomessa. Niin kuin kyseisen aikakauden videokuvat yleensäkin, rallivideot eivät olleet kovinkaan laadukkaita. Historian havinaa voi käydä ihastelemassa muun muassa YouTuben moninaisista videoista: kyseiseen sosiaalisen median palveluun on ladattu satoja videoita kyseiseltä aikakaudelta ja niiden tunnelmaa voisi kuvailla maagiseksi – tai suorastaan legendaariseksi.

Suomessa rallikisat pääsivät televisioon vasta 1960-luvun puolella, vaikka itse laji olikin ollut maassamme tällöin jo kymmenisen vuotta. Televisioralli saavutti valtavan suosion 1970-lukuun mennessä, jolloin monet kokoontuivat Suomen rallin, eli Rally of the Thousand Lakesin äärelle. Nykyään samat kisat tunnetaan nimellä Neste Rally Finland, joka järjestetään Jyväskylässä heinä-elokuussa joka vuosi.

Paikanpäältä ei näe kaikkea

Kun rallia seurataan paikan päällä, jännityksen voi aistia ilmasta; ihmiset ovat iloisia, mutta jokaisen kehossa virtaa tavallista enemmän adrenaliinia. Suosikkikuskinsa pääsee näkemään livenä ja mahdollista voittoa voi sanoa todistaneensa idolinsa vierellä, mutta valitettavasti radan reunalta ei näe koko kokonaisuutta. Kotisohvalta kilpailua suoratoistona seuraavat katsojat sen sijaan pääsevät näkemään kaiken.

Live-streamaajat eivät ehkä koe paikalla vallitsevaa tunnelmaa, mutta he saavat ruudulle heijastettavan HD-kuvan, kattavan selostuksen ja yleensä myös kilpailun live-tulokset nautittavakseen. Lisäksi kotisohvalta näkee, tai ainakin kuulee, auton sisällä tapahtuvat tilanteet. Kuski keskustelee apulaisensa kanssa, joka lukee karttaa ja ohjaa toimimaan järkevimmällä mahdollisella tavalla. Joskus nauhalle saadaan hauskojakin keskusteluja.

Ralli-ilta yhdessä ystävien kanssa

Jos ympäriltä löytyy muita rallista kiinnostuneita mukavia ihmisiä, voi penkkiurheiluharrastuksen yhdistää heidän kanssaan. Yksi helppo tapa pitää yhtä samankaltaisten henkilöiden kanssa on järjestää yhteisiä ralli-iltoja, joiden aikana esimerkiksi saunotaan, syödään hyvin, maistellaan juomia ja katsotaan tietenkin yhteisen suosikkilajien kilpailuja. Näin aiheeseen saa hieman uudenlaista perspektiiviä ja toki myös intoa.

Ralli-iltojen ei välttämättä tarvitse olla aikuisten välisiä, vaan niitä voi järjestää myös nuoremmat kaveriporukat. Jos ilta on tarkoitettu aivan perheen pienimmille, vanhemmat voivat järjestää paikalle tarjoiluja ja muuta puuhaa. Jos kaikki paikallaolijat ovat täysi-ikäisiä tai muuten leikkimielisiä, lajin tiimoilta voi järjestää äänestyksiä tai voittajasta voi lyödä vetoa – rahasta tai karkkipussista.

Ralli osana urheilukulttuuria

Suomessa ralli ja muu autourheilu on edelleen iso osa urheilukulttuuriamme. Meillä on valtavasti taitavia lajin harrastajia ja niin kuin olet saattanut sivustomme muista artikkeleista lukea, kotimaiset ammattilaiskuskimme menestyvät maailmalla todella hyvin. Rallin kilpailutuloksista puhutaan myös enemmän virallisten uutistoimistojen ja iltapäivälehtien sivuilla, ja toiminta on erityisen aktiivista myös sosiaalisessa mediassa.

Rallin seuraaminen ollaan tehty melko helpoksi, sillä kun aikaisemmin kilpailuja pääsi seuraamaan vain maksullisilta kanavilta tai ilmaiset kanavat näyttivät vain vuoden tärkeimmät tapahtumat, nykyään seuraaminen onnistuu ilmaiseksi ainakin sosiaalisen median kautta. Onneksi monet suomalaiset kanavat, etenkin Yle, joka näyttää MM-rallia ilmaiseksi ainakin vuosina 2019 ja 2020, ovat ottaneet asiakseen levittää rallin ilosanomaa entistäkin tehokkaammin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *